Sfaturi pentru alegerea jucariilor la copiii 1-3 ani

Cum alegi cele mai bune jucarii pentru copilul tau? Cum stii care sunt cele mai calitative, care merita investitia? Iata cateva idei pentru alegerea jucariilor la copiii de 1-3 ani, jucarii care ii vor oferi provocari copilului tau, va creste alaturi de ele si il vor ajuta sa isi dezvolte anumite abilitati (gandirea, limbajul si aptitudinile socio-emotionale).

Intre 1 si 3 ani, copiii sunt mici exploratori. Joaca le ofera o oportunitate de a-si dezvolta noi abilitati, asa ca jucariile sunt importante. Desi alegerea jucariilor pare usoara, mai ales pentru ca exista o varietate mare, s-ar putea sa se dovedeasca ca nu e chiar asa. De unde stii ca ii va fi de ajutor copilului tau jucaria aleasa? Ca va fi interesat de ea mai mult de cateva zile? Iata niste sfaturi care te-ar putea ajuta:

Alege jucarii care pot fi folosite in mai multe moduri

Copiilor intre 1 si 3-4 ani le place sa dezasambleze lucruri, apoi sa le re-asambleze, sa adauge, sa traga, sa construiasca. In aceste categorii ar intra cuburile din lemn sau plastic ce pot fi folosite pentru a constui un drum, un zoo, un pod sau o masina. Astfel de jucarii dezvolta imaginatia copilului.

Alege jucarii care incurajeaza explorarea si rezolvarea problemelor

Joaca ofera copiilor sansa sa dobandeasca si sa isi exerseze noi abilitati continuu, in mod repetat. Jucarii care sa le dea sansa sa afle ceva pe cont propriu – sau cu doar putin ajutor si sa isi dezvolte gandirea logica.  Astfel de jucarii de asemenea ajuta copiii sa isi dezvolte coordonarea mana-ochi, sa inteleaga cum se potrivesc lucrurile in anumite spatii. Exemple: puzzle, sortatoarele de forme, cuburi, plastelina.

Alege jucarii care dezvolte imaginatia

Pe la varsta de 3 ani, creativitatea copilului “o ia razna”, avand deja abilitatea sa isi imagineze ca e altcineva, sa joace diferite roluri. Este bine sa alegi jucarii care sa ii vina in sprijin. Ii place sa imite adultii, in special parintii. De asemenea, imita ce vede la televizor sau ce aude, chiar meserii. Jucariile care il ajuta sunt jucariile de rol: seturi de doctor, de pompieri, seturi de unelte cu care sa repare, dar si figurine si papusi cu ajutorul caruia sa isi puna in practica sceneta.

Da-i copilului sansa sa se joace cu lucruri care seamana cu cele adevarate

Intre 1 si 3 ani copilul incepe sa isi dea seama cum functioneaza lucrurile in lumea lui – cum ar fi telecomanda sau intrerupatoarele. Este interesat sa se joace cu acele lucruri adevarate, cum ar fi telefonul tau (pentru ca atunci ar fi ca tine).

Exemple de astfel de jucarii: telecomanda sau chei de jucarie, farfurii, instrumente muzicale, seturi de curatenie de jucarie.

Jucariile care-l pregatesc pentru cand va invata sa citeasca

Cartile, literele magnetice, creioanele si cariocile iti ajuta copilul sa invete sa scrie si sa citeasca. Lucruri precum flyere, cataloage si reviste sunt distractive pentru copil sa se uite pe ele si sa scrie pe ele, facandu-l sa fie familiar cu literele si cu scrisul.

Nu uita de jucariile care il fac sa fie activ

Copiii au multa energie, si dupa ce invata sa mearga vor incepe sa exploreze peste tot. Vor descoperi cu lunile ce trec ca e tot mai puternic din punct de vedere fizic si tot mai increzatori in corpurile lor. Trebuie sa le iei jucarii care sa ii ajute sa isi puna in practica abilitatile fizice:  minge, tricicleta, jucarii care sa fie trase dupa el.

Leave a Reply