Importanta jocurilor de societate pentru copii

Jocurile de societate sunt atat educationale cat si distractive. Acestea dezvolta abilitatile sociale ale copiilor si sa isi construiasca increderea in sine in timp ce interactioneaza cu alte persoane intr-un mod pozitiv. Joaca cu astfel de jocuri  ofera o solutie simpla pentru a imbunatati aptitudinile emotionale, intelectuale si sociale ale copiilor. Multi parinti si copii cunosc beneficiile jocurilor de societate si le folosesc in mod regulat acasa si in sala de clasa.

Jocurile de societate creeaza o atmosfera de comunicare si competitie ce incurajeaza exprimarea verbala in timp ce cultiva rabdarea si persistenta.

Multe jocuri de societate, inclusiv jocurile clasice precum go sau sahul, incurajeaza copiii sa detecteze modele care se repeta, sa faca planuri, sa creeze strategii, sa prezica anumite miscari si sa invete din experienta. De asemenea, jocurile de societate incurajeaza copiii sa invete notiunea de reguli, sa fie capabili sa urmeze regulile si sa fie capabili sa isi aminteasca aceste reguli pe masura ce jocul avanseaza.

Elementul norocului in unele jocuri de societate evidentieaza incertitudinea care va aparea adesea in viata, dar trimite in acelasi timp mesajul: “nu renunta”.

Despre castigat

Poate sunt niste jocuri, dar copiii le iau in serios. Pentru ei e o adevarata competitie. Pentru copiii de 3, 4 si chiar 5 ani, sa castige este un sentiment extrem de important pentru ei. Uneori este bine sa ii lasi sa castige.

Alege jocul potrivit varstei

Daca pe termen lung copiii trebuie invatati valori etice, academice si importanta jocului conform regulilor, in primii ani este mai important sa ajuti copilul sa devina sigur pe el, ambitios si sa ii placa sa se joace cu altii.

Dupa varsta de 5 ani au o gandire mai sofisticata si pot incepe sa joace si jocuri care sa implice numere, litere si cuvinte. De la 6 ani pot incepe si jocuri care sa implice planificarea, strategia, persistenta si care sa le solicite gandirea mai mult.

Alte beneficii mai putin cunoscute ale jocurilor de societate:

  • dezvoltarea memoriei si a abilitatilor cognitive;
  • reduc riscul dezvoltarii unei boli mentale pe viitor;
  • reduc stresul;
  • cresc sistemul imunitar.

Indiferent ca jocul este unul de strategie sau de noroc, copiii isi pot dezvolta abilitati de baza intr-o atmosfera prietenoasa.

 

One Comments

  • Mirela 28 / 06 / 2017

    Mama mea nu mi-a acordat prea multa atentie cand eram mica din cauza serviciului, iar cand a venit pe lume baietelul meu, mi-am promis sa nu las munca sa intervina intre relatia noastra, mai ales intr-o perioada cand el are cea mai mare nevoie de mine. Asadar, in fiecare zi ies de 2 ori pe zi cu Filip si ne plimbam si jucam. Locuim in complexul Cosmopolis si avem ce activitati sa facem, ne plimbam cu bicicletele sau rolele, alergam, ne jucam de-a v-ati ascunselea, ne prefacem ca parculetul este castelul nostru. Pot spune cu mana pe inima ca joaca cu fiul meu este cea mai mare bucurie a mea 🙂

    Reply

Leave a Reply